Motorola urmează să fie integrată ca subsidiară a Lenovo și își va păstra în continuare sediul la Chicago.
Google va păstra portofoliul de patente al Motorola în urma tranzacției, în timp ce Lenovo a primit licență de folosire a acestora. Acest fapt permite Google să protejeze producătorii de telefoane care folosesc sistemul de operare Android, în procesele legate de drepturile de proprietate intelectuală. Android este instalat pe majoritatea smartphone-urilor la nivel global.
În Statele Unite, Lenovo intenționează să vândă în continuare telefoane sub marca Motorola.
Motorola s-a dovedit a fi o divizie neprofitabilă pentru Google de la preluarea sa, în 2012, pentru 12,5 miliarde de dolari. Cota Google pe piața smartphone-urilor a scăzut de la 2,3% în 2012 la circa 1% în 2013, potrivit companiei de analiză a pieței IDC.
Yang Yuanqing, directorul general executiv Lenovo, a declarat de mai multe ori în acest an că estimează că va transforma Motorola într-o unitate profitabilă în mai puțin de un an și jumătate de la încheierea procesului de preluare.
Lenovo, care produce linia de laptopuri ThinkPad și gama de dispozitive convertibile Yoga, a anunțat planul pentru cumpărarea Motorola încă din luna ianuarie a acestui an.
Compania chineză încearcă să-și diversifice sursele de venit, orientându-se spre piața smartphone-urilor, în condițiile în care piața gloabă a calculatoarelor este suprasaturată.
În cel de-al treilea trimestru din acest an, Lenovo a fost al patrulea competitor pe piața smartphone-urilor, cu o cotă de 5,2%, în spatele Samsung, Apple și Xiaomi din China, potrivit firmei de cercetare IDC.
Lenovo a devenit cel mai mare producător de calculatoare personale din lume la finalul anului trecut, când a devansat Hewlett-Packard, după ce în 2005 a preluat divizia de PC-uri a IBM.